Polski English Croatia Germany Czech Republic Slovakia Russia Lithuania Latvia Estonia Bulgaria Denmark Hungary Romania Saudi-Arabia
Utjecaj onečišćenja na građevinske konstrukcije

Vrlo veliki problem tijekom eksploatacije materijala od aluminija i polikarbonata je ptičji izmet. Izmet ptica obično je pogrešno previdjeti u opisu karakteristika materijala koji se koriste u završnim radovima u građevinarstvu, a problem može biti od velike važnosti ne samo iz sigurnosnih razloga, nego i zbog estetike.

Amonijak (NH3) i mokraćne kiseline (C5H4N4O3) koje se nalaze u izmetu ptica tvore lako topljive urate koji stvaraju alkalnu okolinu (pH iznad 7, i zato se ptičji izmet koristi za odkiseljavanja tla). U slučaju polikarbonata i njegovih proizvoda, amonijak, čak i u malim koncentracijama, ima vrlo korozivni učinak na polikarbonatne proizvode. U sigurnosnim listama najčešće se primjećuje N / R -Not Resitant napomena, tj. nije otporan na ovaj faktor. Polikarbonat koji ima karbonilne skupine reagira s amonijakom gdje nastaju amini i konačni produkt je često bijeli prah: amonijev karbonat. Amonijak uzrokuje brzu koroziju polikarbonata, čak i relativno blagi pH izmeta golubova (7,1-7,8), preporuča se brzo uklanjati s površine barem vodom i octom (CH3COOH ocat koji će reagirati s viškom amonijaka). Takva korozija nije nužno odmah vidljiva, simptomi se mogu pojaviti čak i nakon nekoliko tjedana izloženosti u obliku kukica, oštećenja stanica polikarbonata, promjena boje, promijene propusnosti svjetlosti ili na kraju i matiranje površine materijala (najčešća pojava, osobito na primjeru starih skladišnih hala). Polikarbonat je materijal prilično otporan na mokraćnu kiselinu i njezine soli. Međutim, treba naglasiti da urin kao sol slabe kiseline, a s obzirom na to pod utjecajem sumpornih spojeva može se prevesti u agresivnije spojeve, npr. amonijev sulfat (IV). Zbog toga se preporuča preventivno čišćenje površine.

Aluminijski proizvodi su otporniji na amonijak u izmetu ptica - posebice onih amonijaka sadržanih u izmetu kojio gotovo nema utjecaja na aluminijske proizvoda: osim estetskog izgleda, kod aluminija i kod „nečinjenja“ neće nastati otećenja. Problem nastaje s obojenim aluminijem. Ovdje izostavljamo pitanja kemijske otpornosti boje jer su takva razmatranja daleko izvan dosega ovog razmatranja. Problem je heterogenost zbog „nanesenog“ sloja ptičijeg izmeta - sloj djeluje kao toplinski izolator, tako da može izazvati temperaturne gradijente i različita rastezanja pod utjecajem različitih temperatura. Rastezanje pod toplinskim utjecajem kod dijelova prekrivenih izmetom ptica će biti drugačija što može izazvati lokalna oštećenja sloja laka / boje (slično kao i kod automobila kod kojih se pogrešno smatra da su izmeti ptica na karoseriju automobila korozivni faktor - problem je nejednako širenje). Problem za aluminij je mokraćna kiselina, koja reagira s aluminijem i uzrokuje koroziju, ali tu moramo napomenuti da je to jako spora korozija. Dovoljno je jednom u tjedan ili dva očistiti metalne površine i problem se ne bi trebao pojaviti.

Aluminijski proizvodi u modernoj gradnji su često povezani s polikarbonatima, npr. svjetlarnici na krovu ili na zidovima. Srećom, za čišćenje proizvoda polikarbonata i aluminija od izmeta je dovoljna mješavina vode i octa. Ocat neće oštetiti niti aluminij niti polikarbonat. Najvažnije je imati na umu redovno čišćenje.

Zaključujemo: Izmet ptica nije drastični faktor na koroziju aluminija i polikarbonata, ali bi trebao biti važna poruka za projektante kod dizajniranja građevina radi dostupnosti tih površina za čišćenje, kako bi se osigurali od neželjenog efekta ptičijeg WC-a.